Інформація про тимчасовий захист

Для людей які рятуються від конфлікту в Україні.
Відповісти
ie4ua_admin
Site Admin
Повідомлень: 25
З нами з: 07 листопада 2022, 22:25

Інформація про тимчасовий захист

Повідомлення ie4ua_admin »

Введення
Директива ЄС про тимчасовий захист була активована у відповідь на кризу в Україні. Директива є надзвичайним положенням, покликаним швидко і гуманно реагувати на масове переміщення українського народу російською агресією.

Ірландія бере участь у цьому заході, який отримав юридичну силу відповідно до розділу 60 Закону про міжнародний захист 2015 року.

Згідно з умовами Директиви, ті, хто втікає від конфлікту в Україні, матимуть право на тимчасовий захист, спочатку на один рік і на поновлюваних джерелах енергії. Директива стосуватиметься тих, хто прибув до держави з України з початку конфлікту 24 лютого 2022 року.

Будь ласка, зверніть увагу, що поточний режим безвізового в'їзду для громадян України не поширюється на будь-яку іншу візу, необхідну громадянам, які проживають в Україні, включаючи будь-яких членів сім'ї громадян України. Таким громадянам потрібно буде подати заяву на отримання в'їзної візи, будь ласка, перегляньте сторінку поширених запитань Департаменту.

Вона забезпечить бенефіціарам негайний доступ до ринку праці, а також доступ до соціального забезпечення, житла та іншої державної підтримки, включаючи охорону здоров'я та освіту.

Мобілізується ціла урядова відповідь для реалізації практичних заходів, спрямованих на виконання цих зобов'язань.

Бенефіціарам буде надано лист з докладним описом їх тимчасового захисту в державі та дозволу на імміграцію, що надається після прибуття в штат в аеропорту Дубліна. Цей лист-дозвіл дозволить їм отримати доступ до всіх необхідних опор якомога швидше.

Міністерство юстиції терміново працює над тим, щоб якомога швидше вжити заходів для надання листів-дозволів тим, хто прибув до Ірландії з 24 лютого 2022 року та до 9 березня 2022 року (коли в аеропорту Дубліна почали надаватися листи-дозволи).

Будуть дотримуватися домовленості про реєстрацію дозволу на імміграцію. Оскільки це кризова ситуація, нормальні процедури реєстрації можуть не застосовуватися, і будуть вжиті всі необхідні кроки для того, щоб процес був максимально простим і вільним від стресу.

Для отримання найактуальнішої імміграційної інформації, пов'язаної з Україною, та підтримки, доступної для тих, хто втікає від конфлікту, будь ласка, відвідайте сторінку Часто запитань Департаменту. Ця сторінка буде регулярно оновлюватися.

Докладніше про Директиву ЄС про тимчасовий захист
Директива про тимчасовий захист (2001/55 EC) була активована Рішенням Ради ЄС 2022/382 від 4 березня 2022 року про забезпечення негайного захисту в країнах ЄС для людей, переміщених внаслідок російського вторгнення в Україну.

Хто може скористатися тимчасовим захистом?
Тимчасовий захист в Ірландії поширюється на наступні групи людей, які були змушені покинути Україну через вторгнення Росії:

а) громадяни України, які проживали в Україні до 24 лютого 2022 року;

б) громадяни третьої країни (крім України) або особи без громадянства, які скористалися б міжнародним захистом (наприклад: статус біженця) або еквівалентний статус національного захисту в Україні і проживали там до 24 лютого 2022 року;

в) члени сімей осіб, на яких поширюється дія а) і б), де їх сім'я вже існувала в Україні, до 24 лютого.

Члени сім'ї включають чоловіка або партнера, неодружених неповнолітніх дітей будь-якого з них та інших близьких родичів, які перебували з ними в складі сім'ї до 24 лютого 2022 року.

Тимчасовий захист також поширюється на громадян третьої країни (крім України) та осіб без громадянства, які проживали в Україні до 24 лютого 2022 року з посвідкою на постійне проживання в Україні, які не можуть безпечно повернутися до країни походження.

Особам, які прибули до Ірландії, які легально проживали в Україні до 24 лютого 2022 року з тимчасовим або короткостроковим дозволом на проживання, виданим українською владою, буде надана допомога у поверненні до країни походження за підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ), якщо це безпечно для них.

Громадяни України, які прибули до Ірландії до 24 лютого 2022 року

Якщо ви громадянин України, який зараз перебуває в Ірландії за короткостроковою візою типу «С», ви також зможете скористатися тимчасовим захистом. Ви можете подати заявку на отримання цього дозволу, відвідавши Центри підтримки України в Конференц-центрі Citywest, Saggart, Co Дублін, D24 A38Y; Домінік-стріт, Лімерік, V94 X327; або Ганновер-стріт, Корк, T12 PX62. Години роботи цих центрів можна знайти тут.

Вам не потрібно записуватися на прийом.

Якщо ви громадянин України, який в даний час перебуває в Ірландії за іншим дозволом на імміграцію або штампом, наприклад, як студент або як людина з дозволом на працевлаштування, ви будете залишатися на цьому дозволі / штампі, поки він не закінчиться або не впаде для продовження. На цьому етапі ви можете вирішити, чи продовжувати або поновлювати існуючий дозвіл або скористатися тимчасовим захистом протягом решти періоду, протягом якого тимчасовий захист доступний, як визначено Радою ЄС.

Права для осіб, яким надано тимчасовий дозвіл
Ті, хто отримав тимчасовий захист відповідно до Директиви про тимчасовий захист, матимуть право:

Шукайте роботу або самозайнятість і професійну підготовку. Для отримання додаткових відомостей gov.ie див.

Відповідне житло, або допомога в отриманні житла. Для отримання інформації про підтримку проживання https://www.gov.ie/en/campaigns/d9f43-international-protection-accommodation-services-ipas див.

Отримайте підтримку соціального забезпечення. Інформація про ці підтримки та доповнення до оренди, щоб допомогти з витратами на проживання, може бути доступна через місцеві офіси Intreo - див gov.ie/welfareandwork .

Доступ до медичної допомоги від держави. Будь ласка , ознайомтеся з hse.ie для отримання інформації від виконавчого директора служби охорони здоров'я (HSE) про медичні послуги, які можуть бути доступні з HSE

Доступ до шкільної державної або післядипломної освіти, що надається державою для дітей віком до 18 років. Більш детальна інформація буде доступна з gov.ie

Отримати доступ до іншої допомоги відповідно до їхніх особливих потреб. Наприклад, ті, хто особливо вразливий, наприклад, неповнолітні без супроводу. Дивіться hse.ie , а у випадку неповнолітніх без супроводу будь ласка, відвідайте веб-сайт Агентства з питань дітей та сім'ї (TUSLA) за адресою: https://www.tusla.ie/services/alternative-care/separated-children/ TUSLA можна зв'язатися за номером +353 1 647 7000 з 9 ранку до 5 вечора. Надзвичайна ситуація в неробочий час Національний номер 0818 776 315

Подорожувати без обмежень в межах держави.

Хоча особа, яка має право на тимчасовий захист, може звернутися за міжнародним захистом у будь-який час, неможливо скористатися тимчасовим захистом, поки була подана заява про міжнародний захист.

Особа, яка звертається за міжнародним захистом, не матиме негайного доступу до зайнятості, соціального забезпечення або міжнародних поїздок так само, як особа, яка отримує тимчасовий захист.

Хто виключений з права на тимчасовий захист?
Особа може бути виключена з тимчасового захисту Міністром за таких обставин:

(a) Є серйозні підстави вважати, що особа:

i) вчинила злочин проти миру, воєнний злочин або злочин проти людства, як визначено в міжнародних документах, складених для забезпечення таких злочинів,

або

ii) був визнаний винним у діях, що суперечать цілям і принципам Організації Об'єднаних Націй,

b) існують обґрунтовані підстави вважати особу загрозою безпеці держави;

c) Міністр вважає, що ця особа становить небезпеку для суспільства держави, оскільки вона була засуджена остаточним рішенням про особливо тяжкий злочин, будь то в державі або в іншому місці, або

d) є серйозні підстави вважати, що особа вчинила серйозний неполітичний злочин за межами держави до її в'їзду в державу.

Реєстрація дозволу на імміграцію
Немає негайної вимоги зареєструвати свій імміграційний дозвіл, і ви не повинні турбуватися про це в цей час.

Лист-дозвіл, який ви отримаєте від Міністерства юстиції, який підтверджує, що вам було надано тимчасовий захист відповідно до Директиви ЄС, є всіма доказами, необхідними для того, щоб мати можливість негайно отримати доступ до зайнятості, підтримки доходів, житла (якщо це необхідно) та інших державних підтримки в Ірландії.

Міністерство юстиції вживає заходів для реєстрації дозволу, і інформація буде надана вам у відповідний час. Відділ вживає всіх необхідних заходів для того, щоб процес реєстрації був для вас максимально простим і без стресу.
Відповісти

Повернутись до “Тимчасовий захист”